Ulei de semințe de in vs. ulei de semințe de cânepă: diferențe

Atât inul, cât și cânepa sunt printre cele mai vechi plante cultivate de către om. În mod interesant, ambele specii au devenit inițial cunoscute ca materie primă pentru producerea textilelor sau a frânghiilor. Astăzi, sunt cunoscute în special pentru proprietățile lor uleioase. Află ce leagă uleiul de in de uleiurile de cânepă CBD. Care dintre ele să alegi pentru suplimentarea zilnică?
Ulei de in sau ulei din semințe de cânepă?
Cânepa a fost domesticită destul de devreme în istoria umanității, în jur de 12.000 de ani î.Hr. În mod relativ scurt timp, a fost alăturată de in (aproximativ 8.000 de ani î.Hr.). Ambele plante au fost cultivate pe teritoriul Poloniei practic de la începutul existenței statului. În acele vremuri, aceste materii prime aveau o mare importanță pentru agricultură și industria textilă în special. Atât inul, cât și cânepa sunt cunoscute și pentru proprietățile lor uleioase, care au fost folosite timp de sute de ani în medicină, cosmetologie și bucătărie. Astăzi, popularitatea acestor produse revine odată cu creșterea conștientizării asupra impactului lor asupra sănătății.
Studiile demonstrează că uleiurile vegetale ar trebui să reprezinte un element important al dietei zilnice ca alternativă la grăsimile animale nesănătoase. Printre cele mai populare materii prime disponibile din culturi poloneze se numără uleiurile de in și de cânepă. Pentru a obține cele mai mari valori nutriționale, atât modul de producție, cât și modul de consum sunt importante. Uleiurile sunt obținute prin presarea la rece. În teorie, presa ar trebui să zdrobească semințele la o temperatură de până la 40 de grade Celsius – astfel, cantitatea și proprietățile compușilor sănătoși, cum ar fi acizii grași esențiali, sunt păstrate. Acest lucru este destul de dificil în cazul semințelor de in, care sunt cunoscute pentru duritatea lor, iar în procesul de producție se generează o cantitate mare de căldură. Situația este diferită în cazul semințelor de cânepă – acestea sunt mai puțin pretențioase și pot fi ușor transformate în ulei, chiar și la temperaturi scăzute.
Oleurile naturale de in și cânepă sunt în prezent foarte populare datorită impactului lor benefic asupra sănătății. Alegerea între ele pentru suplimentare depinde de nevoile și preferințele tale. Înainte de toate, însă, informează-te despre proprietățile acestor produse.
Utilizarea uleiului de in
Uleiul de in obținut din semințele de in este un exemplu al unuia dintre cele mai sănătoase surse de acizi omega-3. Suplimentarea acestui nutrient este foarte importantă în dietă, deoarece organismul nu poate produce singur acest compus. Acesta servește ca material de construcție pentru celule, susține funcționarea normală a creierului, inimii, oaselor și ajută la menținerea imunității la un nivel optim. În plus, suplimentarea cu acid omega-3 din uleiul de in contribuie la:
- reglarea nivelului de zahăr;
- menținerea colesterolului în limite normale;
- scăderea tensiunii arteriale prea mari;
- atenuarea simptomelor menopauzei;
- minimalizarea riscului de atac de cord.
Medicii subliniază, de asemenea, că în uleiul de in există o proporție bună între acizii omega-3 și omega-6. O proporție adecvată între acești compuși este crucială pentru sănătate, deoarece doar în acest mod pot acționa benefic asupra sănătății – valori perturbate în dietă duc la faptul că nu toți compușii sunt bine asimilați.
Ce mai conține uleiul de in în afară de acizii omega? În compoziție se regăsesc și acizii GLA și SDA. Aceștia influențează în mod pozitiv sistemul imunitar, ajutând la combaterea inflamațiilor și minimalizând riscul alergiilor. În plus, printre ingredientele se găsesc numeroase vitamine (A, B, C, E) și microelemente esențiale pentru sănătate.
Un mic dezavantaj al uleiului de in este gustul său. Din păcate, se simte clar gustul de pește și, în același timp, gustul ușor amărui, ceea ce poate face dificilă asocierea sa cu alimentele. În același timp, are o durată de valabilitate destul de scurtă și necesită păstrare la frigider.
La ce folosește uleiul de cânepă?
Uleiul de cânepă este produs din cânepa industrială, care conține un nivel ridicat de cannabidiol, substanța